Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

Ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 30 oktober 2021. Deze nacht doven honderden bedrijven en gemeenten de lichten van gebouwen en reclameverlichting. En worden er verschillende evenementen georganiseerd in het donker. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties om aandacht te geven aan overbodige verlichting die lichthinder en energieverspilling veroorzaakt.

In Drenthe doen we het ‘best goed’: uit onderzoek van de Natuur en Milieufederaties (NMF’s) houdt in Nederland gemiddeld 71% van de bedrijven de lichten onnodig aan in de nacht. Bedrijven verspillen hiermee jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu (stroomverbruik van 150.000 huishoudens). In Drenthe is het percentage bedrijven dat binnen- of buitenverlichting aan heeft een stuk minder dan het landelijk gemiddelde: 52%. Toch nog ruim de helft…

Nacht van de Nacht

Tegen inbraak

De reden waarom bedrijven hun verlichting de hele nacht laten branden, is vanwege “veiligheid, tegen inbraak”. In de praktijk blijkt dat inbrekers het licht juist wel handig te vinden bij het inbreken. Licht dat met sensoren aangaat bij beweging hebben daarentegen een afschrikkende werking. Dat trekt meer de aandacht dan een gebouw waar de verlichting continue aan staat.

Oproep: doof je lichten

De oproep achter Nacht van de Nacht aan bedrijven: Doof vaker de lichten. Het bespaart veel geld en energie en zorgt voor een mooiere sterrenhemel. Het is bovendien ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen. Uit onderzoek blijkt ook dat 8 van de 10 Nederlanders wil dat bedrijven de reclameverlichting en aanlichting van de bedrijfspanden dooft.

Licht waar het moet, donker waar het kan.

Donkere Nachten

Tijdens de Nacht van de Nacht worden in het hele land activiteiten georganiseerd waarbij je het donker kunt ervaren. Het Dwingelderveld is een van de plekken in Nederland waar het ’s nachts nog écht donker kan zijn. Zonder het licht van verlichte steden krijgen de sterren hier de kans echt te stralen. In het kader van de Nacht van de Nacht worden er drie activiteiten georaniseerd. Voor alle activiteiten geldt: meld je tevoren aan.

Dark Sky Park
Ook de Provincie Drenthe erkent de bijzonderheid van de donkerte in dit gebied. Daarom hebben ze het Nationaal Park Dwingelderveld voorgedragen bij de International Dark Sky Association om het gebied officieel uit te roepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is internationaal label voor een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien.

  • Nacht van de Nacht-wandeling

Streektaalambassadeur Ans Klok organiseert in samenwerking met vrijwilligers van het Huus van de Taol op zaterdagavond 30 oktober een wandeling van ongeveer 3,5 kilometer door de donkere bossen van het Dwingelderveld. Onderweg luister je naar een verhaal of gedicht in de streektaal. Vertrek is om 19.00 uur, 19.30 uur en 20.00 uur. Na afloop is er een gezellige nazit met erwtensoep of mosterdsoep bij de Bospub in Lhee. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Reserveren kan tot en met donderdag 28 oktober: nachtvandenachtdwingeloo@gmail.com of tel. 0521 597396.

  • Sterrenkijken

Bij helder weer kun je op 30 oktober naast de radiotelescoop bij CAMRAS in Dwingeloo naar de sterren kijken door sterrenkijkers. Ook vertellen vrijwilligers alles over de sterren die er op dat moment te zien zijn. Ook de radiotelescoop is geopend waarin je doorlopend demonstraties kunt bekijken van een pulsar (neutronenster) en/of waterstof in de Melkweg. Deze demonstraties gaan ook bij bewolkt weer door, aangezien radiogolven dwars door de wolken heen gaan.

  • Nacht van Taribush

Taribush Uitjes organiseert tijdens Nacht van de Nacht een bijzondere theaterwandeling van ongeveer 45 minuten door het bos langs verschillende korte voorstellingen. Tijdens het wintertijdfestival kun je na je wandeling de hele avond luisteren naar akoestische muziek of een potje weerwolven spelen met een hapje en een drankje.

Meer activiteiten in het kader van Nacht van de Nacht.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd