Kruiskerk Diever

Met elkaar op zoek naar de zingeving van het bestaan

Er gebeurt veel binnen de Kruiskerk in Diever. Niet alleen op zondag maar ook doordeweeks vormt de Kruiskerk en platform voor ontmoeting en samenzijn. Zo worden er ontmoetingsochtenden, gebedsbijeenkomsten, bemoedigingsavonden en cursussen gehouden. Ook worden er vele activiteiten voor jongeren georganiseerd. De Kruiskerk in Diever vormt een actieve gemeente die volop aanwezig is in de maatschappij.

Ben van Werven Kruiskerk Diever

Ds. Ben van Werven is nu twee jaar voorganger in de Kruiskerk. Met een frisse blik heeft hij, samen met de kerkenraad leiding aan de gemeente.

‘Dat Jezus mens geworden is, is de paraplu waar alles onder valt. Concreet betekent dat je in je dagelijks leven dingen wel en dingen niet doet. Daar heb je het over met elkaar in de kerk. We geloven dat Jezus de centrale figuur is. Jezus is God, maar hij is wel mens geworden. Zoals een mens stond Hij met zijn voeten in de modder. Als geloven alleen een ticket naar de hemel betekent, zou dat heel teleurstellend zijn. Dat is niet wat we geloven. Het is niet voor wat hoort wat, zo is onze relatie met Jezus niet. Geloven is dat je Jezus volgt zoals Jezus onder de mensen was. Het gaat erom dat je een volgeling wordt. Wat Hij aan je geeft is om niet, gratis. Dus dat betekent dat je jezelf beschikbaar stelt voor Jezus. Dat je je talenten inzet, zelfs als je niet weet wat je talenten zijn. Gewoon aan de gang gaan.

Kerk in coronatijd

In deze tijd van corona zijn we meer op zoek naar de zingeving van het bestaan. We kwamen tot stilstand, de agenda’s waren leeg. Er was meer tijd om na te denken en om tot rust te komen. Voor de kerk was het deze tijd zoeken naar wegen om samen te zijn. Het was niet fijn dat de zondagse diensten niet konden plaatsvinden. Op deze dienst kwamen normaal wekelijks ongeveer 220 mensen bijeen. Tijdens corona was de online kerkdienst nóg populairder dan de reguliere dienst. Iedere online dienst werd door 350 tot 400 mensen bekeken. Het bleek voor mensen laagdrempeliger dan het kerkgebouw binnen te stappen. Nieuw bij de online diensten was dat er meer mensen bij de dienst betrokken waren. Dat is iets wat ik in de toekomst ook graag wil blijven doen.

Geloof is niet alleen op zondag

En ook al misten we het samenzijn en de ontmoeting met elkaar heel erg, ik vraag me soms ook wel af of we niet verslaafd waren aan die zondagse meeting. Het punt is dat wat we deden vaak was om iets te komen halen. We kwamen ons opladen als een batterij. Maar, ook net als een batterij, dan moet er daarna, door de weeks, wel iets gedaan worden. Geloof is niet alleen op zondag.

Kleinere groepen

Ik hou er rekening mee dat we zeker tot volgend jaar zomer met restricties zitten betreffende de samenkomst van grote groepen. Met twee anderen uit de kerkenraad zijn we aan het nadenken over nieuwe trajecten om in kleinere groepen iets te gaan doen. In kleinere groepen kan je mensen ook beter aanspreken. Mensen zijn heel divers en het is in een grote gemêleerde groep een uitdaging om iedereen aan te spreken. Een voorbeeld van zo’n traject in kleine groepen zijn de Gemeentegroeigroepen. Daarin groeien we samen naar elkaar en naar God.’


Henk Maat Kruiskerk Diever

Henk Maat uit Wapse is missionair zending en evangelisatiewerk en ook ‘gewoon’ kerklid. Enthousiast vertelt Henk over de kerk waar hij zich al jaren voor inzet.

‘Dit prachtige kerkorgel is ongeveer tien jaar geleden speciaal gebouwd voor deze kerk en geschonken door een kerklid. Organisten willen er graag op spelen. Muziek is heel belangrijk in de kerk. Mooie muziek zegt meer dan 1000 woorden. We hebben regelmatig live muziek van bands en tijdens de diensten is gebruikt de dominee ook veel muziek van Youtube. In de kerk ook muziek, beamerfilmpjes en prachtige muziek in het kerkelijk uur doen.

De liefde van God verspreiden

Wat we hier in de kerk horen heeft een missie en de boodschap van de liefde van God voor de mensen. Dat willen we verspreiden, binnen, maar ook buiten de kerk. Tijdens de zomermarkten in Diever zijn we aanwezig met een kraam en met Sfeervol Diever vlak voor Kerst organiseren we diverse acties om met de mensen in gesprek te komen over het Evangelie van Jezus.

Nieuw tijdens corona: Kerk open

Vanaf half juni is we de kerk iedere woensdagochtend en vrijdagmiddag opengesteld voor bezoekers die even binnen willen kijken. Iedereen is er welkom. Ik ben regelmatig aanwezig om bezoekers te ontvangen. Je kunt rustig even zitten en even niks aan je hoofd hebben. Een stukje rust vinden die we allemaal nodig hebben.

Klaag- en dankmuur

In de hal hebben we een zithoek ingericht en is er de mogelijkheid om iets te delen op de ‘Klaag- en dankmuur’. Het idee achter deze muur is dat je een briefje met dankpunten maar ook met punten van zorg ophangt. Dat kan ook anoniem. Het kan je helpen om wat je dwars zit als het ware ‘van je af te schrijven’ en in de kerk te laten.’


Het Nieuws Huis

Het Nieuws Huis, ook wel het winkeltje genoemd, kun je leuke spulletjes kopen. Het winkeltje is vanuit de kerk ontstaan als boekenkar. Vrijwilligers vanuit de kerk houden het winkeltje draaiende houden. In het winkeltje kun je altijd terecht om gewoon even te praten. Er is aandacht voor mensen. Iedereen is welkom in het Nieuws Huis.

Openingstijden:
maandag van 13.00 tot 16.30 uur
dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 16.30 uur

Stichting Geloven & Zo
Hoofdstraat 69, Diever
Tel. 0521-344019
www.gelovenenzo.nlob-van-Lobstein-Kruiskerk-Diever-foto-Charlie-Wessels

Job van Lobenstein uit Wittelte is 19 jaar en komt al van jongs af aan in de Kruiskerk. Hij zet zich zowel in de kerk als voor de kerk in.

Er zijn veel jongeren in onze kerk. In het begin was de reden dat ik ging vooral dat ik hier superveel vrienden heb. Je gaat om elke zondag met je vrienden bij elkaar te zijn. En dat begint al met kindernevendienst. Ook is er Gespreksdienst en op vrijdagavond Club. Dan doen we spelletjes en hebben ook serieuze gesprekken. We komen samen en hebben lol met elkaar. Deze kerk is er goed in om op een leuke manier jongeren bij elkaar te brengen en subtiel het geloof bij te brengen.

Vrijwilligerswerk

In de kerk ben ik vooral praktisch bezig. Het begon met het bedienen van de beamer bij de kindernevendienst. Later werd ik ook gevraagd om in de kerk achter de grote beamer te zitten of ik zit aan de knoppen van het geluid als bandjes zijn. Dat vind ik leuk, dus help ik gewoon.

Ik ben afgelopen winter een half jaar naar onder andere Nepal geweest voor vrijwilligersprojecten. Daar heb ik met de mensen veel over het geloof gepraat en gedeeld. Het doel was hen de liefde van God laten zien die wij heel erg ervaren.

Het voelt als familie

De kerk is een fijne plek om te zijn, het voelt als familie. Ik vind het fijn dat ik in de kerk mensen heb die om mij geven en actieve interesse in mij hebben. Ik kan hier zijn wie ik ben. Als ik terug kom van vakantie dan ben ik pas echt thuis als ik in de kerk ben geweest.’


Kruiskerk Diever

Kruisstraat 1A, Diever
Tel. 0521 592 578
www.kruiskerkdiever.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd