Evelyn haken

Makke troch Evelyn

Door: Isa Moes

Evelyn Sietsma uit Wapse is samen met haar man Jan eigenaar van Hotel/ Restaurant De Wapser Herberg. Sinds het coronavirus toesloeg en de werkzaamheden bij de Wapser Herberg gedeeltelijk stil kwamen te liggen had Evelyn tijd over. Van kleins af aan houdt zij zich al bezig met hand- en haakwerken waar ze nu opeens heel veel tijd voor had. Onlangs maakte ze dan ook haar eigen Facebookpagina Makke Troch Evelyn aan waar ze haar handwerken deelt met haar volgers.

Creatieve familie

Op de lagere school begon Evelyn al met haken. De familie van Evelyn is erg creatief. ‘Het haken leerde ik van mijn beppe, mijn oma heeft mij leren breien en het naaien op de naaimachine heb ik van mijn moeder geleerd.’ Zelfs de trouwjurk van Evelyn is gehaakt door haar beppe. De jurk heeft sinds een aantal jaar een mooie plaats gekregen in de serre van het restaurant.

Een netwerk met handwerkers

Overal in het hotel en restaurant kom je Evelyns haakwerken tegen, zo heeft ze onderzetters gehaakt, kussenslopen, een bedsprei en nog veel meer. Van de hotelgasten krijgt Evelyn veel positieve reacties en zo komt zij ook in contact met gasten die zelf ook creatief bezig zijn. Vervolgens worden via Facebook veel patronen en ideeën uitgewisseld. Zo bouwt ze een klein netwerk op met allemaal handwerkers.

Haken geeft rust en ontspanning

Waar Evelyn normaal veel aan het werk is op het bedrijf heeft zij nu meer tijd over. ‘De één gaat puzzelen, de ander pakt een boek, maar ik ga haken.’ Tijdens het haken en bezig zijn met haar handen kan ze even echt ontspannen. Voor Evelyn is het haken dan ook therapeutisch en geeft het haar rust.

Een eigen Facebook pagina

Evelyn kreeg steeds meer interesse in het delen van haar haakwerken aan vrienden en familie. Zo vroeg ze haar dochter Lisa om een logo voor haar te ontwerpen die ze vervolgens op haar Facebookpagina kon gebruiken. De reacties zijn erg positief en verrast: ‘Heel veel mensen hebben niet in de gaten dat ik dit doe’. Zo heeft ze dan ook al een aantal aanvragen gehad van vrienden en familie voor bijvoorbeeld een haarband.

Haken blijft een hobby

Voor Evelyn is het niet het plan om van Makke Troch Evelyn een inkomstenbron te maken. ‘Het moet geen moeten worden, dat er druk achter staat… dat wil ik niet. Ik wil best wel eens iets voor iemand wat maken maar daar moet geen tijd aan zitten.’ De pagina wordt dus gebruikt als een persoonlijke blog waar Evelyn haar handwerken op kan delen. De naam Makke Troch Evelyn is Fries en betekent ‘gemaakt door Evelyn’. Zelf is ze van Friese afkomst en ze gebruikt haar merknaam zowel in het Fries als in het Nederlands.

Een nieuw project

Ook houdt Evelyn zich bezig met het maken van mondkapjes sinds de vraag ernaar is gestegen. ‘De mondkapjes passen heel goed om je gezicht en veel mensen vinden het ook leuk als er een patroontje op zit.’ De mondkapjes verkoopt Evelyn aan haar hotelgasten. Zodra een volgende serie mondkapjes is afgewerkt zet Evelyn deze ook op Facebook.

Van stoppen met haken is geen sprake

Zodra het restaurant straks weer open mag en het een en ander weer verandert zal er minder tijd zijn om te haken. ‘Ook al is het maar een half uurtje in de avond, dan heb ik toch even rust.’ Over stoppen met haken is dan ook geen sprake. Zodra het pensioen in zicht is zal Evelyn zich weer meer bezig kunnen gaan houden met het haken en andere handwerken. ‘Ik hoop dat ik anderen gewoon blij kan maken met mijn haakwerken.’

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd