Blog Rilana Herfstschatten

Herfstschatten – Blog Rilana

Gisteren kreeg ik geen thema voor de kinderyoga in mijn hoofd. Ik raakte wat gefrustreerd omdat ik het af wilde hebben en wat ik ook bedacht het werkte allemaal averechts. De volgende morgen, voor de yogales, liep ik in het bos. Ik wilde een herfstthema en verzamelde allemaal natuurlijke herfstschatten. Terwijl ik dat deed, bedacht ik me dat ik nu het bos mee naar de kinderen kon nemen, maar hoe veel fijner is het om de kinderen mee te nemen naar het bos!

Zo was mijn les in één keer tevoorschijn gekomen en borrelden er honderd en een ideeën naar boven. Kortom: laat los en heb vertrouwen dat op het juiste moment de energie wel gaat stromen als je in verbinding met jezelf en met de natuur bent.

Kinderyoga in de natuur.
Kinderyoga in de natuur, mandala maken.

Ervaringsgerichte les kinderyoga

Daar gingen we: op blote voeten lopen in het bos, luisteren naar geluiden in stilte, met je ogen dicht dennenappels, kastanjes en blaadjes voelen. We hebben dierenhoudingen gedaan, de boomhouding op een gevallen boomstam en de Zonnegroet kwam nog aan bod. Van de verzamelde materialen maakten we een mandala voor de dieren. Wat hebben we genoten, ontdekt, mogen ervaren en verwonderen.

Yogaoefening Herfst

Een versje dat me elke herfst weer raakt:

De boom in het bos (boomhouding. Sta op je rechtervoet en zet je linkervoet tegen de binnenkant van je bovenbeen, onderbeen of met je tenen op de grond)

Liet in de herfst alles los (staan en vooroverbuigen/hangen)

Want, fluisterde de boom ontdaan (wervel voor wervel weer omhoog komen)

Loslaten is nodig om sterker (in het leven) te staan” (boomhouding andere been)                                                                  
                                          

Kinderen leren van ervaringen opdoen. Denk maar aan jezelf, jij neemt ook niet klakkeloos van een ander iets aan. Stiekem wil je het zelf ervaren om een conclusie te trekken. En terecht!

Ga met je kinderen de natuur in

Neem je kinderen mee naar het bos en ervaar het eens met al je zintuigen! Het is geweldig om op een boomstam, tussen echte bomen, de boomhouding te doen en te ervaren. De geur op te snuiven van de herfst. Alle herfstschatten aan te raken en in stilte naar alle geluiden te luisteren die het bos te bieden heeft. Wat een geschenk om dit kinderen mee te geven.

Ga met ze het bos in en ruik de geur, voel de kastanjes en eikels, proef de bramen of noten, hoor het ritselen van de bladeren of de stilte in het bos en bekijk alles om je heen eens heel bewust. Neem voor kinderen eens een vergrootglas mee en laat ze speuren en kijken naar paddenstoelen.

Loslaten, net als de bomen en de natuur in de herfst, zodat je in de winter kunt genieten van de rust en je terug kan trekken om in de lente weer opgeladen los te gaan.

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd