Aukje Westra en Vijko Top Kerk Havelte

‘Geloven in jezelf en de ander’

Dominees Aukje Westra en Vijko Top van de Protestantse Gemeente Havelte:
‘Wij gaan uit van de mens individueel, iedereen is eigen op zijn eigen manier. Daarbij is er een natuurlijke drang om te leven en samen met anderen te zijn. Dat is ons uitgangspunt. In tijden dat het erop aan komt, dat er crisis is, dan merk je het sterkst hoe kostbaar het is dat er anderen zijn. Maar ook ervaar je in jezelf de kracht om te leven. Daar gaat het om bij de kerk.

De kunst in het leven is om de balans te vinden wie je zelf bent en hoe je relaties zijn met anderen. Godsdienst gaat om geloven in jezelf en de ander en hoe doe je dat op een gezonde manier. Daar heb je elkaar voor nodig.

We zoeken de samenwerking met het dorp, met de omgeving. Met de huisartsen, de praktijkondersteuners, ook onderwijskrachten, fysiotherapeuten, coaches. We luisteren naar het levensverhaal van mensen, we hebben dorpsgesprekken waarbij mensen uit het dorp vertellen over hun vak en over hun bezieling. Op die manier kunnen we leren van elkaar.

Dominee Aukje Westra en Dominee Vijko Top - Kerk Havelte

We zoeken een evenwicht tussen kerkelijke tradities en gewoontes en andere vormen. De kerkgemeenschap is divers, dus proberen we ervoor te zorgen dat het aanbod in de kerk ook divers is. Muziek is daarbij belangrijk. Zo brengen we ook popmuziek in de kerk, samen met muzikanten uit de omgeving. Ook die nummers hebben thema’s waarover je kunt vertellen. Traditionele kerkdiensten zijn vaak verstild, maar vrolijkheid hoort er ook bij. Het volle leven ervaren, daar gaat het om.’

Dit artikel is onderdeel van een reportageserie in de septembereditie van InWesterveld Magazine 2020 waarin predikanten in Westerveld vertellen over de kerk als ontmoetingsplek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd