duurzame tips

Duurzame tips

De maand september staat bij InWesterveld in het teken van duurzaamheid. Maar ook landelijk staat duurzaamheid in het spotlicht: dinsdag 7 september is het Duurzame Dinsdag. De deelnemers aan het septembermagazine geven je een aantal duurzame tips om jouw dagelijks leven nog wat duurzamer te maken.

Pak de fiets

Pak zoveel mogelijk de fiets. Met fietstassen kun je meer kwijt dan je denkt, boodschappen, pakketjes, sportkleding of je werkspullen.
Merlijn Enserink, Grafisch Vormgever van een mooiere wereld

Deel je spullen die je niet vaak gebruikt. Er is niets mis mee om een boormachine te lenen van de buurman in plaats van zelf een te kopen. Hij ligt 99,99 procent van de tijd in de kast.
Bert Veldhuis, De Siepel Kringloop & zo

eerlijk geld

Jouw spaargeld, pensioen- en zorgpremies verdwijnen misschien in organisaties die werkzaam zijn in wapenhandel, ontbossing of fossiele energie. Via de EerlijkeGeldwijzer.nl zie je hoe duurzaam verzekeraars en banken zijn.
Merlijn Enserink, Grafisch Vormgever van een mooiere wereld

Neem vaker de fiets in plaats van de auto. Ik verbaas me elke dag weer over autoparade bij de school tegenover onze winkel.
Bert Veldhuis, De Siepel Kringloop & zo

Wil je energie besparen? Draai je was op 30 graden in plaats van 60 graden, daarmee halveer je de energie. En zet apparaten echt uit in plaats van op stand-by.
Geke Kiers, Duurzaam Sterk Westerveld

Nostalgische stalraampjes kun je prima in ere houden én isoleren. Maak hiervoor een voorzetraampje van hoogrendementsglas tussen twee houten lijsten die je aan de binnenzijde aanbrengt.
Evert Blomsma, Energiecoöperatie Westerveld

Stalraampje isoleren

Hoe isoleer je een nostalgisch stalraampje?
Op de foto zie je een zelfgemaakt voorzetraam voor een stalraampje in de woonkamer van een huis (aan binnenzijde aangebracht). Er is voor gekozen om hoogrendement glas te plaatsen tussen twee houten lijsten. Omdat de kozijnen niet vlak en niet perfect haaks zijn zijn houten lijsten opgebouwd en aangebracht als aparte latjes. Elke latje is met de hand op maat gemaakt om goed aan te sluiten. Het eerste (achterste) lijstje is met montage kit bevestigd en afgekit langs de aansluitingen. Het glas is aan voor en achterzijde, langs de randen van rubber afdichtband voorzien. Het raampje is vervolgens op een steunlatje geplaatst.

Daarna is het voorste lijstje aangebracht en met schroeven vastgezet; de schroeven lopen uiteraard buiten het glas. De latjes geschilderd voor montage.  Het is nogal wat passen en meten en dus een geduldwerkje. Het resultaat is een merkbare verbetering van isolatie in vergelijking met de stalraampjes waarbij het metalen frame en het enkel glas ware warmtelekken vormen. Er zijn totaal vijf raampjes geplaatst, met nog twee te gaan. De raampjes hebben tot nu toe geen problemen met condens gegeven, maar zijn voor de zekerheid demontabel gehouden. De schroefkopjes worden witgeverfd en hoeknaden met schilderskit afgewerkt. 

Er is niets op tegen om ook in herfst en winter de was aan de waslijn te hangen. Met een zonnige dag en wat wind wordt de was droog. Wel vroeg ophangen.
Jan Schepers, Energiecoöperatie Westerveld

Als je gaat verbouwen, kijk dan eerst wat je van het bestaande kan gebruiken voordat je begint met slopen. Scheelt afvalkosten en aanschafkosten.
Hilco Broekman, Bouwbedrijf Broekman

Kijk altijd eerst op marktplaats voordat je iets nieuws koopt. Als je toch iets nieuws koopt, koop dan spullen die lang meegaan. Kwaliteit dus. En wees kritisch als je iets koopt. Vraag of zoek uit waar iets geproduceerd is.
Klarien van der Meulen

Gun kleding een tweede ronde door het naar de kringloop of kledingbank te brengen. Koop tweedehands in plaats van nieuw. Goed voor milieu én portemonnee.
Bert Veldhuis, De Siepel Kringloop & zo

Gooi nooit spullen weg. Geef het liever weg of verkoop het.
Klarien van der Meulen

Duurzaam is: hoe langer je met je spullen doet, hoe beter. Maar voor sommige producten geldt dat je ze beter kunt vervangen door een nieuw, zuinig exemplaar, ook als ze nog prima werken. Vervang een onzuinige gloei- en halogeenlamp die het nog doet door een ledlamp. En koelkasten en vriezers van 10 jaar of ouder slurpen energie, die kan je beter vervangen.
Alanda de Boer, Alanda! marketing en communicatie

 

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd