duurzaam leven

Duurzaam leven – Blog Rilana

Duurzaam leven heeft voor mij alles te maken met een bewustere levensstijl. Dat kan gaan over het milieu en je omgeving, maar ook over hoe je omgaat met producten en materialen. Een lijstje met vragen wat je kan helpen:

  • Reduceren: Heb ik dit product wel echt nodig?
  • Hergebruik: Denk na voordat je iets weggooit, kan iemand anders het nog gebruiken?
  • Recycling: Kan het materiaal hergebruikt worden?

Bewust leven betekent voor mij ook bewust zijn hoe je denkt, handelt en voor jezelf zorgt. Je begint bij jezelf door te ervaren dat het je blij maakt en je een goed gevoel geeft, wat een ander er ook van zegt of vindt. Zelf maak ik veel eigen verzorgingsproducten, waaronder deodorant en magnesiumspray. Ook stel ik etherische oliën samen en gebruik ik producten van Happy Soap.

duurzaam leven

Ik hou van kringloopwinkels afstruinen en dan net dat ene vinden waar je enorm blij van wordt. Ga spullen van elkaar lenen die je niet perse hoeft aan te schaffen of koop je producten dichtbij huis in plaats van via grote bedrijven via de post of vliegtuig.

Ik heb een minibieb aan huis, zodat iedereen (gratis) kan lezen. In de tuin heb ik aardbeien, tomaten en een blauwe bessen en frambozen struik. Ik drink thee van mijn eigen gestekte munt, gember en citroenverbena en scheid mijn afval. Ik stek plantjes. De konijnen krijgen de restgroenten en ik gebruik ecowas- en schoonmaakproducten. Ik wil nog heel graag een regenton. Nu vang ik water op in een gieter en emmer, waarmee ik de planten water geef. Eieren haal ik aan de weg en een eierdoos gebruik ik om zaadjes te ontkiemen.

Door gezond en bewust te eten, zorg ik voor mijn lichaam. Thuis doe ik aan yoga en mediteren, om telkens terug te keren naar mezelf. De stilte die ik dan ervaar, brengt mijn hoofd tot rust. De stilte zoek ik ook op in de natuur. Bewust aanwezig zijn bij dat wat je op dat moment doet, geeft rust en focus. Je maakt dan ook bewustere keuzes, die goed zijn voor jezelf of voor het milieu. Ervaren dat je minder nodig hebt dan je denkt, geeft ook ruimte en rust.

Kinderen nemen jouw gedrag en handelen over. Betrek ze bij een moestuintje, bij het scheiden van afval, maak ze bewust of ze een product echt nodig hebben of het misschien zelf kunnen maken. Kinderen zijn heel creatief en hebben fantastische oplossingen. Maak ze bewust van de stilte in de natuur en in zichzelf om zo goed te leren luisteren naar zichzelf en hun lichaam.

Ga samen yogahoudingen doen en maak plezier of laat ze mee helpen met koken. Zo stimuleer je ze om te proeven en ervaringen op te doen en geef je ze het goede voorbeeld. Al kan er bij mij ook nog genoeg veel ‘beter’, het is een goed begin! Geniet van je proces en begin klein, wat past bij jouw mogelijkheden!

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen en jongeren door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd