Bandenspanning meten

Doe voor vertrek de bandencheck

Komend weekend begint in Noord-Nederland de zomervakantie. Ga je met de auto op vakantie, met vrienden naar een festival of een dagje weg met het gezin? Doe voor vertrek de bandencheck, want dan ga je veilig op pad en verbruikt je auto minder brandstof. Dat is fijn voor je portemonnee én het klimaat. 

De auto is volgeladen, eindelijk zit iedereen en je kijkt uit naar je bestemming terwijl je meezingt met de lekkerste zomerhits. Dan wil je niet met een platte band langs de weg komen te staan. Doe dus voor vertrek de bandencheck: Controleer of je banden toe zijn aan vervanging. Veiligheid voorop! Kijk naar beschadigingen, scheuren en bobbels en het profiel van je banden.

Tip:
Zet bij de bandencheck van een zomerband een munt van één euro tussen het profiel van de band. Zie je de gouden rand? Dan is het advies de band te vervangen.

Controleer de bandenspanning

Controleer voor vertrek je bandenspanning. Is de bandenspanning te laag? Pomp dan je banden op. Want met de juiste bandenspanning heb je minder brandstof nodig. Zo stoot je minder CO2 uit en bespaar je geld. Je vindt de juiste bandenspanning op een sticker in je auto (deurstijl of tankdop), in het instructieboekje of op watismijnbandenspanning.nl. Vergeet niet na het oppompen van de banden de ventielen terug te plaatsen. 

Controleer je banden bij voorkeur wanneer deze nog koud zijn. Heb je langer dan 15 minuten of 5 kilometer gereden? Dan is de lucht in je band warm. Geef je banden dan 0.3 bar extra lucht om dit te compenseren.

Tip:
Kies voor de spanning met de volle belading. Dan rijdt je auto nog zuiniger.

Bandencheck caravan of camper

Ga je op pad met de caravan, vouwwagen of camper? Check ook of deze banden nog goed zijn en breng ze op de juiste spanning. De bandenspanning vind je op de wielkast of in het instructieboekje van je caravan of camper. Controleer ook de spanning van je reservewiel. Als je dan tóch met een lekke band langs de weg komt te staan, kan je snel je reis weer vervolgen! Met de juiste bandenspanning rij je veiliger, zuiniger en schoner en ben je lekker op weg. Fijne vakantie!

Tips voor een duurzamer leven

Door zuiniger te rijden bespaar je geld en wordt de CO2-uitstoot verminderd. Dit draagt bij aan een beter klimaat. Meer tips en informatie om klimaatbewust te leven vind je op Iedereendoetwat.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd