Favorieten van - Suze Cantineau - Fairtrade

De Favorieten van… Suze Cantineau

Suze Cantineau uit Dieverbrug koopt als het kan producten met het keurmerk fairtrade. ‘Ik ben voor een eerlijke verdeling in de wereld. Iedereen heeft recht op een eerlijk en redelijk inkomen. Door eerlijke producten te kopen draag ik daar een beetje aan bij. Gelukkig is in de loop der jaren het aanbod van fairtradeproducten enorm toegenomen, mede door de inzet van de wereldwinkels. Maar ook in reguliere supermarkten en andere winkels zijn deze producten inmiddels te verkrijgen. En ook restaurants en kantoren dragen bij door fairtradeproducten en -ingrediënten te gebruiken.

Zo draag ik bij…

Als sinds ik 20 ben koop ik uitsluitend fairtradekoffie en fairtradethee. Zo draag ik al jaren een beetje bij aan een betere verdeling in de wereld. Deze koffie is heerlijk mild en Earl Grey is mijn favoriete theesmaak.

Fairtrade koffie
Potten fairtradecadeau

Uniek cadeau

Deze prachtige potten pronken in mijn vitrinekast. Ik heb zelf ooit een jaar op de markt gestaan om ze te verkopen. Als ik een cadeau ga kopen, is mijn eerste gang altijd naar de wereldwinkel in Diever. Ze hebben daar cadeauartikelen in alle prijsklassen en je hebt altijd een uniek cadeautje met een mooi verhaal. Daarmee promoot ik bovendien op subtiele wijze het kopen van fairtradeproducten.

Lekker fair eten

Er zijn heel veel heerlijke fairtrade voedingsproducten verkrijgbaar bij zowel de Wereldwinkels als in verschillende supermarkten. De producten van Fairtrade Original zijn duidelijk herkenbaar door de frisse uitstraling van de verpakkingen.

Jackfruit is een voorbeeld van een fairtradeproduct die je niet in het reguliere supermarktaanbod vindt. Het is een smakelijke vleesvervanger, echt een aanrader! Op de site van Fairtrade Original vind je heerlijke recepten die je met de fairtradeproducten kunt maken. Ik raad je het recept van het vegetarische Holland Stoofpotje aan, met dat lekkere Jackfuit. Maar er staan nog veel meer lekkere recepten op die site.

Hmmmm lekker

Tony’s Chocolonely is fairtradechocola dat een grote bekendheid heeft en ook in veel winkels verkrijgbaar is. Het is verkrijgbaar in deze repen met ongelijke stukjes (die de ongelijkheid in de wereld weerspiegelen), maar er zijn tegenwoordig allerlei variëteiten. Deze reep met karamel en zeezout vind ik het allerlekkerst.

Fairtrade chocolade
Sjaal met een verhaal

Kleding met een verhaal

Bij de aankoop van kleding let ik wel op dat het van milieuvriendelijke materialen is gemaakt en ik doe lang met mijn kleding. Maar ik vind eigenlijk dat ik nog bewuster mijn kleding kan kopen. Er is namelijk ook fairtradekleding. Deze sjaals van ‘Sjaal met een verhaal’ worden gemaakt door vrouwen in Nepal en Thailand en worden in Nederland verkocht. Bij de wereldwinkel in Havelte verkopen ze ook heel mooie kleding van het fairtrademerk Sari.

Betrokkenheid

Als we gaan wandelen in het bos achter ons huis, gaan we graag een kopje koffie drinken bij het Landhotel Diever omdat we weten dat ze daar fairtradekoffie schenken. Dat een bedrijf fairtradeproducten gebruikt zegt iets over de maatschappelijke betrokkenheid. Daarom komen we daar extra graag.

Fairtradekoffie bij Landhotel Diever

Westerveld Fairtradegemeente

De gemeente Westerveld is sinds 2017 een Fairtradegemeente. In een Fairtradegemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel.

Koop ook Fairtrade

Met het kopen of verkopen van fairtradeproducten draag je bij aan meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Ze krijgen een gegarandeerd leefbaar loon. Dat is een vaste prijs voor hun producten plus een premie voor investeringen in het dorp. Geen kinderarbeid of nare werkomstandigheden, zo veel mogelijk biologisch. Je herkent fairtradeartikelen aan het fairtradelogo.

Fairtrade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd