Blog Rilana dat heurt zo

Dat heurt zo! – Blog Rilana

Dat heurt zo! Waarom? Omdat het zo hoort. Wat hoort eigenlijk zo? Die vraag stel ik mezelf steeds vaker en ik kom teveel situaties en mensen tegen die vastlopen!

Er is een maatschappij gecreëerd waarin we geboren worden en er dingen van ons verwacht worden. We hopen op te groeien in een liefdevol gezin, te gehoorzamen, ons te gedragen naar de normen en waarden van je ouders en de maatschappij. We moeten naar school, studeren, een goede baan krijgen, goed geld verdienen, een huis kopen, een gezin starten en een goede partner zijn. We betalen belasting, we laten ons vaccineren, we luisteren het nieuws en worden volgestouwd met hoe het heurt en wat er van ons verwacht wordt.

Is dit plaatje nog reëel? Denk jij nog wel zelf na of dit passend en kloppens is voor jou en je kind? Je hebt je vast weleens geschaamd om wat je kind deed of gedacht dat hij ‘dom’ was omdat hij niet goed in rekenen is of zijn werkhouding niet goed is op school. Je hoopt voor de buitenwereld dat je kind zich ‘gedraagt’, anders verontschuldig je je maar snel. Want stel je voor …

Stel nou dat je als kind al voelt dat jij niet in dit systeem past, dat jij je hier niet thuis voelt en je niet kan opgroeien zoals jij dat eigenlijk diep van binnen wilt. Dat je het gevoel hebt dat je anders bent en niemand je begrijpt. Dat je je gevangen voelt en opgesloten. Dat je dingen moet doen die je niet interesseren.

Stel dat je daardoor opstandig gedrag vertoont, veel in de weerstand schiet, je slecht kan concentreren, je werkhouding niet goed is en je dromerig bent. Dan pas je dus niet in het schoolsysteem. Dan krijg je als kind al te horen dat je niet goed bent, dat er iets niet klopt. Je krijgt veel negatieve aandacht en cijfert jezelf helemaal weg. Dag authentieke jij!

Dan krijg je een label als ad(h)d, autisme of hooggevoelig, om maar te snappen en te kunnen onderbouwen waarom deze kinderen aangeven niet in dit systeem te passen en dus ‘fout’ zijn of een ‘last’. Dan moet je naar een coach om je te leren aan te passen aan een systeem waar jij je niet veilig voelt. Eigenlijk omdat je niet past in wat hoort!

Maar stel nou dat je een puur, zuiver, open, intuïtief en wijs kind bent, die het nodig heeft om ervaringen op te doen, te ontdekken, te experimenteren, zelf keuzes willen maken en zelf informatie wil opzoeken en dingen wil leren die JOU interesseren omdat dat is wie jij bent en dat is wat bij jou past! Intrinsieke motivatie noemen ze dat.

Als je de ruimte, vrijheid en veiligheid krijgt om te ontdekken wat jouw intrinsieke motivatie is, zijn alle kinderen leergierig, ze zijn namelijk leergierig geboren! Iedereen! Het wordt ons alleen afgenomen omdat we in een hokje moeten kunnen functioneren. Weet je hoeveel kinderen en jongeren met buikpijn, spanning en angst naar school gaan? Weet je hoeveel kinderen doodongelukkig zijn?

Ik zat zelf vast in dit systeem, ik verloor mezelf, moest dingen doen die niet zuiver voor mij voelden. Ik deed niet mee aan hoe het heurt en werd daarvoor gestraft. Maar weet je, ik ben er trots op! Ik wil geen kinderen ombuigen om te laten passen in deze maatschappij. Ik wil kinderen de ruimte en de kans geven om zich te ontwikkelen op hun manier, van binnen uit, vanuit vertrouwen, liefde, verbinding en veiligheid. Voelen dat ze goed zijn precies zoals ze zijn!

Stel  nou dat juist deze kinderen de maatschappij laten zien dat het tijd is om het systeem te veranderen? Dat we het ombuigen en deze kinderen ons iets te vertellen hebben! Samen met lieve mensen om me heen gaan we daar vorm aan geven. Voor kwetsbare kinderen die zich niet gehoord en gezien voelen en ‘iets anders’ nodig hebben. Vol vertrouwen zetten we de intentie neer, zonder precies te weten hoe het zal gaan lopen. Ontdekken, onderzoeken, vertrouwen en ervaren, net als kinderen. Je hart volgen, want dat klopt. Zo heurt het!

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen en jongeren door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd