Ontwerp zonder titel (6)

‘Buiten is waar het gebeurt’

Boswachter Rudmer Veenstra heeft een buitenberoep

‘Ik ben betrokken bij het beheer van de natuurgebieden van Natuurmonumenten in het Drents-Friese Wold, Holtingerveld en het Dwingelderveld. Ik werk in de periode maart-juli zo’n 30 á 40% van mijn tijd buiten. Tussen juli en maart zal dat ongeveer 50 á 70% van mijn tijd zijn. De periode maart – juli ben ik relatief weinig buiten omdat het broedseizoen is. Een periode waarin het ontzettend belangrijk is dat de dieren die er leven, in alle rust hun eieren kunnen uitbroeden, kunnen verpoppen tot vlinder of hun jongen ongestoord kunnen grootbrengen.

Ik ben een echt buitenmens. In mijn jongere jaren merkte ik mijn liefde voor de natuur al op. Ik kon de hele dag turen naar de weidevogels rondom ons erf, om te weten te komen waar nou dat ene paartje tureluur een nest had. Of ging dag in dag uit met vrienden vissen om die ene dikke metersnoek te vangen.

Buiten is waar het in mijn beroep gebeurt. Buiten is het waar de vogels fluiten, de libellen voorbij zoemen en de adders liggen te zonnen. Afgelopen dinsdag nog, nabij de Davidsplassen in het Dwingelderveld, dat er uit het niets een zeearend laag komt overvliegen en voor mijn neus een gans uit het water grijpt. Sneu voor de gans, maar wel op en top natuurbeleving. Dé momenten waar ik als boswachter, maar vooral ook als natuurliefhebber, volop van kan genieten.’

Natuurmonumenten
Oude Benderseweg 14, Ruinen
Tel. 0522 – 476200
www.natuurmonumenten.nl

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd