Boekweit waarvan ook de reststromen worden gebruikt

Boekweitteelt verbindt

De boekweitoogst is binnen. En er is niet alleen geoogst voor het meel. Ook de doppen die vrijkomen bij het pellen zijn goed te gebruiken. De teelt in Noord-Nederland leent zich goed voor circulaire samenwerkingsverbanden. Marjolein Perin zette met haar bedrijf All about støv zo’n samenwerkingsverband op in de Gemeente Westerveld. Ze produceert circulaire zwangerschapskussens waarbij lokale boekweitdoppen gebruikt worden als duurzame vulling. Maar dat is nog niet alles.

Met haar bedrijf All about støv wil Marjolein een zo duurzaam mogelijk product produceren. De vulling voor haar kussens kwam voorheen uit lageloonlanden zoals Polen en Oekraïne. Perin vertelt: ‘Ik merkte dat het me enorm tegenstond dat de grondstoffen voor mijn kussens zoveel kilometers moesten afleggen en ben op zoek gegaan naar andere mogelijkheden’.

Marjolein Perin, All About Støv
Marjolein Perin met haar kussens. Foto: Inge Dijkinga

Circulaire materialen, een natuurlijke basis

Marjolein schreef haar plan in voor Expeditie Circulair Westerveld bij Versnellingshoeve ’t Kiemt in Frederiksoord en werd in contact gebracht met de boekweitketen. De doppen neemt ze nu af bij lokaal boekweitteler John Mensink en de binnenkussens worden gemaakt van tweedehands lakens die worden ingezameld door Inge Wiarda van Tweedekanskleding Westerveld. En zo worden alle grondstoffen lokaal geproduceerd en reststromen 100% bruukbaor.

Alles komt van de naober om de hoek

Alle grondstoffen voor het maken van de kussens worden bij Sasja Visser van Stichting Veuruut verzameld. Een sociaal leerwerkbedrijf waar inspirerende projecten mensen ondersteunen bij het re-integreren op de arbeidsmarkt. Zij naaien de hoezen en vullen ze met boekweitdoppen. Marjolein maakt met deze stappen de cirkel rond. ‘Door slimme samenwerkingen kan mijn product lokaal geproduceerd worden, hebben de grondstoffen weinig transportkilometers, gaan geen reststromen verloren en geef ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om mee te werken aan een mooi product dat ook nog te koop is in de winkel. Dat is toch fantastisch.’ glimlacht Marjolein. De kussens van Marjolein zijn o.a. verkrijgbaar via allaboutstov.nl.

Reststromen gebruiken

De omslag naar een economie waarin we circulair leven, wonen en werken is niet eenvoudig. Landbouwkundig adviseur Peter Brul is initiatiefnemer van het pellen van boekweit in Nederland om zo het transport van deze grondstof te kunnen beperken. ‘Boekweitdoppen zijn een reststroom van de voedingsindustrie. Boekweit groeit goed op de Drentse zandgronden en heeft veel voordelen,’ legt Brul uit. Er worden nog veel reststromen verspild en dat is onnodig. Bijna alles is (her)bruikbaar.

Heb jij een idee of circulair initiatief?

Heb jij een betekenisvol idee of circulair initiatief wat je wilt professionaliseren of doorontwikkelen? Het expeditieteam staat voor je klaar zodat jij sneller stappen kunt zetten. Van het ontwikkelen van een circulair product, het beschikbaar stellen van grond voor duurzame landbouw tot het helpen opzetten van een nieuw samenwerkingsverband. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 december 2022 via collectiefcirculairwesterveld.nl/inschrijven of kom es an in Frederiksoord. Je vindt de Versnellingshoeve aan de Majoor van Swietenlaan 1.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd