Marjan van Noord laat zich vaccineren

Ambulance verpleegkundige Marjan van Noord laat zich vaccineren

Tekst: Alanda de Boer | Fotografie: Inge Dijkinga

Nederland is begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. Op de tweede dag van het vaccinatieprogramma mocht ook ambulance verpleegkundige Marjan van Noord uit Dwingeloo zich melden voor de prik. Ze deed dat graag en dat liet zij ook weten op haar Facebookpagina. ‘Mijn vaccinatie staat gepland… ik ben top fit, al jaren niet meer ziek geweest… en toch neem ik hem!’

Marjan van Noord laat zich vaccineren
Marjan van Noord. Foto: Inge Dijkinga

Marjan en haar collega-ambulancemedewerkers behoren tot de eerste lichting zorgmedewerkers in Nederland die deze week wordt ingeënt in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Samen met zorgmedewerkers op de intensive care, spoedeisende hulp en de corona-afdeling. Wij spreken haar tijdens een 24-uursdienst vanuit de post in Beilen. Tussen de ritten door vertelt ze haar verhaal.

‘Na jaren in een ziekenhuis op de IC te hebben gewerkt werk ik sinds 2009 bij UMCG ambulancezorg. Er is in mijn werk veel veranderd sinds corona. Het werk is minder leuk, minder persoonlijk. In normale omstandigheden raak ik patiënten graag even aan, even een hand op een schouder ter geruststelling. Nu hou je afstand en dat voelt ook afstandelijker.’

Maanmannetjespak

‘We komen net terug van een oproep in Assen. Er werd bij gemeld dat het om een verdenking van coronabesmetting ging. Dan hijs ik me volledig in een ‘maanmannetjespak’, met daarover extra handschoenen, een extra mondkapje en een veiligheidsbril. Zo stap je bij zo’n ziek iemand naar binnen: Hallo, ik ben Marjan. Ik praat ook graag met de patiënten, maar ik smoor bijna zelf in zo’n pak, door te praten krijg ik het heel benauwd.

Het ging hier om een oudere meneer die kortademig was. Zijn vrouw is dement en begreep er al helemaal niets van. De meneer namen we mee in de ambulance, maar mevrouw mocht niet mee. Sinds corona mogen we geen passagiers meer meenemen in de ambulance. Dat is hartverscheurend, dat je weet dat deze mensen elkaar mogelijk niet meer kunnen zien.’

‘Ik hoop dat velen met mij zich laten vaccineren en mij het moment besparen om getuige te zijn van het afscheid laten nemen van jouw dierbaren alvorens we de ambulance deuren sluiten met de gedachte dat dat moment misschien je laatste beeld van jouw vader, moeder, opa, oma etc etc zal zijn.’

Het kan iedereen treffen

‘We zien veel mensen met corona bij het ophalen met de ambulance. Niet alleen oude mensen, maar ook jonge, gezonde mensen die fit zijn. Ik zie ze op de IC op hun buik liggen, mensen in alle soorten en maten. Als je niet in de zorg zit, heb je geen idee. Wat je buiten de zorg ziet, zijn mensen met lichte klachten. Dan denk je dat valt toch wel mee? Sommigen zijn een week thuis, maar er zijn er ook die een paar maanden thuis zitten met klachten. En mensen die milde verschijnselen hadden kampen na driekwart jaar nog steeds met smaakverlies, vermoeidheid en kortademigheid. Als je ziet wat wij dagelijks zien, dan weet je dat het serieus is en dat het verstandig is je te laten vaccineren.’

Marjan van Noord laat zich vaccineren
Marjan van Noord bij de Ambulancepost Beilen. Foto: Inge Dijkinga

Laat je vaccineren

‘De Facebookpost is ontstaan met een aantal collega’s. Het verwoordt hoe wij het ervaren en waarom wij, ook al zijn we fit, toch die prik gaan halen. Ik ben een positief ingesteld mens. En doordat ik in de zorg werk heb ik veel vertrouwen in de zorg en medicaties. Ik ben absoluut niet huiverig voor om dit vaccin te gebruiken. Ik heb er alle vertrouwen in. Als het niet verantwoord zou zijn, zou niet heel Nederland, nee, de hele wereld het vaccin krijgen. En deze vaccinatie nemen we met z’n allen. Niet alleen voor onszelf maar om te voorkomen dat de ziekenhuizen straks zo vol zijn, dat artsen keuzes moeten maken wie wel en wie niet te behandelen. Dat wil je toch niet?

Ook in mijn privé omgeving ervaar ik gelukkig dat er veel mensen zijn die de prik gaan halen. Onder mensen in de risicogroep, zoals mijn moeder van 71, is de bereidheid groot. Het zijn vooral de gezonde mensen die twijfelen. Ik hoop dat ik met mijn verhaal deze mensen over de streep kan trekken.’

Vaccinatiebereidheid

Hoewel er aanvankelijk meer tegenstand was, is de vaccinatiebereidheid in Nederland opgelopen tot 75 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos en de NOS. Onder zorgpersoneel is die bereidheid om een prik te halen zelfs 80 procent.

In een Facebookpost spreekt Marjan haar hoop uit dat velen met haar zich laten vaccineren:  
Facebookpost-Marjan-van-Noord

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd