Tweede Kamerverkiezingen

Wie krijgt jouw stem?

17 maart mogen we weer naar de stembus voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Maar wat betekent jouw landelijke stem voor jouw leven in Westerveld? Wie komt er op voor jouw lokale belangen? Theo Claas uit Diever is al 32 jaar actief PvdA-lid. Hij vertelt over de rol van zijn partij in Westerveld en de provincie Drenthe. Ook zet hij uiteen welke kandidaten op de lijst een link hebben met het noorden.

Theo Claas PvdA Westerveld
Theo Claas

‘De PvdA is al heel lang geworteld in de grote en de kleine dorpen van Westerveld. In de voormalige gemeenten Havelte, Dwingeloo, Diever en Vledder was de PvdA altijd goed vertegenwoordigd in de gemeenteraden en hadden we goede raadsleden, wethouders en burgemeesters. In de gemeente Westerveld heeft de PvdA vanaf 1998 meerdere wethouders voor het college van B&W geleverd.

Raadsleden PvdA Westerveld

In 2018 is de huidige gemeenteraad van Westerveld gekozen. Jan Puper en Henri Jansen zijn onze raadsleden. Een grote groep actieve PvdA-leden ondersteunt hen daarbij. De titel van ons verkiezingsprogramma in 2018 was: “De Menselijke Maat”.

PvdA Westerveld
PvdA Westerveld. Links op de foto Jan Puper en rechts Henri Jansen.

Provincie Drenthe

In het bestuur van de provincie Drenthe is de PvdA ook al jarenlang een belangrijke speler. In het huidige college van Gedeputeerde Staten spelen de PvdA-leden Jetta Klijnsma (Commissaris van de Koning) en Cees Bijl (gedeputeerde voor o.a. Arbeidsmarkt en onderwijs, Cultuur en evenementen, Verkeer en Vervoer) een belangrijke rol.

Goede contacten

Het is voor de gemeenteraadsfractie van de PvdA Westerveld prettig om goede contacten in Den Haag en Assen te hebben. Dat maakt het gemakkelijker om onderwerpen, die de gemeentegrens overstijgen, naar een ander bestuursniveau te tillen. Het is overigens niet zo dat in Den Haag of Assen wordt bepaald hoe de PvdA-raadsfractie in Westerveld moet stemmen. Dat beslist de fractie natuurlijk zelf, ook op grond van het eigen verkiezingsprogramma. Onze raadsleden bezoeken verder regelmatig bijeenkomsten met burgers. Dit zowel op eigen initiatief als op verzoek van groepen burgers en van individuele burgers.

De landelijke Partij van de Arbeid

De PvdA bestaat dit jaar 75 jaar en is al die tijd van betekenis gebleken in de landelijke, de provinciale en de gemeentelijke politiek. De partij werkt op al die plekken vanuit een duidelijk sociaal profiel.

Hoofdpunten van de PvdA voor Nederland zijn:

 1. Goed werk en een eerlijke economie
 2. Goede en liefdevolle zorg
 3. Onderwijs met gelijke kansen voor ieder kind
 4. Meer betaalbare woningen
 5. Een schone en duurzame toekomst
 6. Een veilig, saamhorig en rechtvaardig Nederland
 7. Kunst en cultuur voor iedereen
 8. Internationale solidariteit

Kandidaten van de PvdA uitgelicht

 • Liliane Ploumen is dit jaar de lijsttrekker van de PvdA. Zij vindt het onaanvaardbaar dat het ook in 2021 nog zo is, dat de plaats waar je wieg heeft gestaan, bepalend is voor hoe gezond je bent en hoe oud je wordt. Zij zal zich in blijven zetten voor een rechtvaardige wereld: tegen uitsluiting en voor gelijke kansen voor iedereen.
 • Khadija Arib, regelmatig in het nieuws als goede voorzitter van de Tweede Kamer, staat op de tweede plaats van onze kandidatenlijst.
 • De Groninger Henk Nijboer staat op plaats drie. In de discussies over de aardbevingen in Groningen heeft hij het goed gedaan. Daarom heeft de PvdA-fractie Westerveld met hem al contact gehad over de gaswinningsplannen in Drenthe en in Westerveld. Groningse toestanden willen we hier voorkomen. Henk wil verder werken aan meer betaalbare woningen en een betere bescherming van huurders. Huisjesmelkers en vastgoedbeleggers wil hij stevig aanpakken.
 • Inge Oosting is de hoogste Drentse kandidaat op plaats 21. Zij is fractievoorzitter van de PvdA in Hoogeveen. Inge is een geboren Drentse: nuchter, direct, eerlijk en trouw. Haar hele leven al springt ze voor anderen in de bres als de situatie daarom vraagt.
 • Er staan veel jonge kandidaten op de kandidatenlijst 2021. Zo is er voor iedereen die de PvdA een warm hart toedraagt wel een geschikte voorkeurskandidaat te vinden.

Kortom, er zijn veel redenen om bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart 2021 (en in 2022 bij de gemeenteraadsverkiezingen) op de Partij van de Arbeid te stemmen.’

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd