Vergeten groenten deel 1: Snijbiet!

Vergeten groenten: Snijbiet – Blog Marjolein

Graag stel ik me even aan je voor. Ik ben Marjolein Bakker en sinds maart van 2021 run ik voedseltuin De Pluimerije in Darp. De Pluimerije is een ecologische tuinderij waar we met veel respect voor de bodem een grote diversiteit aan groenten, kruiden, bloemen en fruit telen. Moestuinieren is namelijk mijn grote passie, ik verlies me er iedere dag weer in. Eén van de leukste dingen in de moestuin vind ik het kweken van groentes met een gek kleurtje. Paarse boerenkool bijvoorbeeld of gele sperziebonen! Maar ook onbekende groenten zijn heel leuk om te zaaien, oogsten én om op te eten! In dit blog zet ik iedere maand zo’n vergeten groente in het zonnetje. Zodat we weer wat vaker aan ze gaan denken!

Vergeten groenten… het is die groep ouderwetse groenten waar je misschien wel eens van hebt gehoord maar die je niet direct zou herkennen als je ze op de markt tegen zou komen. Onze grootouders wisten er wel raad mee. Veel groenten die we nu ‘vergeten’ zijn, waren destijds namelijk doodnormaal en zorgden ervoor dat je jaarrond gezond en gevarieerd kon eten. Men at toen veel meer met de seizoenen mee dan we tegenwoordig doen. Dat betekende bijvoorbeeld meiraapjes en raapstelen in het voorjaar, snijbiet en tuinmelde in de zomer en pastinaak en groenlof in het najaar. Spinazie, kolen en boontjes groeien tenslotte niet het hele jaar, dus daar kon je in bepaalde seizoenen minder goed aankomen. Tegenwoordig zijn we natuurlijk erg verwend en kunnen we altijd sperziebonen krijgen. Ook midden in de winter als het buiten vriest dat het kraakt en iedere sperzieboon in de moestuin allang de geest heeft gegeven.

vergeten groente snijbiet
vergeten groente snijbiet

Zijn ze niet van Hollandse bodem, dan vliegen we ze gewoon in vanuit Turkije. De vergeten groenten die het weekmenu vroeger wat spannender maakten werden steeds minder populair en werden daarom ook steeds minder geteeld. Gelukkig bleven zaden en kennis wel bewaard! De laatste jaren is er ook behoorlijk wat aandacht voor de vergeten groenten geweest waardoor de meesten van ons een pastinaak inmiddels wel herkennen. Zeker nu moestuinieren populairder is dan ooit en foto’s van gek gevormde, maf gekleurde en wonderlijk uitziende groenten op social media volop gedeeld worden, staan steeds meer mensen er weer voor open om die vergeten groenten eens uit te proberen. Op De Pluimerije staan er ook veel. Bijvoorbeeld de regenboog snijbiet. Want ja, ik hou dus van een beetje apart én van veel kleur in de moestuin. En regenboog snijbiet heeft het allebei!

Snijbiet, ook wel warmoes genoemd, is een bladgewas en hoort thuis in de ganzenvoetfamilie. Rode biet, voederbiet, suikerbiet, tuinmelde en spinazie behoren ook tot deze familie. Maar dit terzijde. Snijbiet is vooral een oude, weinig bekende groente die veel meer lof verdiend dan hij nu krijgt. Het is een makkelijk te telen groente, groeit snel en wordt niet snel aangetast door plaagdieren of ziekten. Vanwege zijn aantrekkelijke kleurtjes is het een heel leuke plant om hier en daar in je border te planten, hij neemt namelijk maar weinig plek in. Je kunt de buitenste bladeren plukken om in je keuken te gebruiken en de plant groeit vanuit het hart steeds weer aan. In een goed jaar kun je van mei tot diep in het najaar doorlopend van één plant oogsten!

Het jonge blad van de snijbiet smaakt een beetje naar spinazie en kun je ook zo bereiden. Wanneer het blad wat volgroeider is, heeft het een meer aardse smaak. Snijd het blad in reepjes, de stelen in stukjes en pas het vervolgens in vrijwel ieder gerecht toe. Bijvoorbeeld in de soep, een omelet, een roerbakgerecht of je kunt het gewoon bij de Hollandse pot gaar stoven. Wees vooral creatief, want snijbiet past overal wel bij! Hieronder een leuk recept voor snijbiet verwerkt in een hartige taart, geïnspireerd op een recept van Yotam Ottolengi.

Hartige taart met snijbiet

Ingrediënten voor het deeg:
225 gram meel (spelt, volkoren, tarwe), 120 gram kwark, 1 tl bakpoeder, 40 ml olie en zout. Kneed dit tot een mooi deeg en je hebt een prachtige bodem voor je hartige taart! Ben je in een makkelijke bui? Gebruik dan 5 velletjes bladerdeeg voor hartige taart.

Ingrediënten voor de vulling:

  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 bosje snijbiet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 handje verse munt
  • 1 handje verse salie
  • 75 gram feta
  • 1 handje peterselie
  • 100 gram ricotta
  • 50 gram geraspte kaas
  • rasp van een citroen
  • zout
  • peper
  • 15 gram pijnboompitten, licht geroosterd
  • 15 gram amandelschaafsel

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en hak de knoflook en verse kruiden fijn. Was de snijbiet grondig en snij zowel de steel als het blad grof.
  2. Bak de stelen van de snijbiet, ui, knoflook en kruiden ongeveer 15 minuten in wat olijfolie. Voeg het blad pas de laatste 5 minuten toe. Haal de pan van het vuur en voeg de feta, geraspte kaas, pijnboompitten, citroenrasp en zout en peper toe. Proef of je de smaak goed vindt.
  3. Vet een quiche bakvorm in en beleg deze met je deeg(vellen). Verdeel het groentemengsel over het deeg en beleg deze vervolgens met wat ricotta. Garneer met de amandelen.
  4. Bak de quiche ongeveer 30 minuten op 180 graden goudbruin en je heerlijke taart is klaar!

Liefs, Marjolein

Marjolein Bakker
Marjolein Bakker runt sinds maart 2021 voedseltuin De Pluimerije in Darp. De Pluimerije is een ecologische tuinderij waar ze met veel respect voor de bodem een grote diversiteit aan groenten, kruiden, bloemen en fruit telen. Moestuinieren is namelijk Marjolein haar grote passie, ze verliest zichzelf er iedere dag weer in. Marjolein deelt graag haar moestuin en kweek kennis met onze lezers. In dit blog zet Marjolein iedere maand een vergeten groente in het zonnetje.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd