Werkbezoek VVD bij bouwplaats 16 woningen in Dwingeloo

Van manege naar 16 woningen in Dwingeloo

Een grote modderige zandvlakte midden in het dorp Dwingeloo: de plek waar vele paarden naar groot succes zijn gebracht wordt woonplek voor zestien huishoudens. Stal Vos maakt plaats voor 16 woningen in Dwingeloo. Woningen waar grote behoefte aan is. In Dwingeloo, in Westerveld, in heel Drenthe staan vele mensen ‘in de wacht’ voor geschikte woonruimte.

Het is een groot probleem: als gevolg van de krappe woningmarkt in de Randstad droogt de huizenmarkt nu ook in Drenthe op. Door de sterk gestegen huizenprijzen is het aantal betaalbare woningen tot een minimum gedaald. Er is behoefte aan koopwoningen voor starters, maar ook aan vrije kavels waar mensen zelf hun droomhuis kunnen bouwen. Er is vraag naar nieuwe woonwormen zoals mantelzorgwoningen of zorginstellingen.

10.000 extra woningen

Willemien Meeuwissen, fractievoorzitter VVD van de Provinciale Staten Drenthe wil dat er snel meer woningen beschikbaar komen zodat er voor Drenthe voor iedereen een geschikt huis is op een passende plek: ‘We hebben de ambitie om in Drenthe 10.000 extra woningen te realiseren. Projecten als deze voorzien daarin.’ ‘In Westerveld willen we voor 2030 minimaal 1000 extra woningen realiseren,’ vult Renate Masselink, fractieleider VVD Westerveld aan.

Pensioenplan

Beide laten zich met enkele collega’s informeren door Arjen Vos en zijn zoon Jeroen die zich als particulieren begeven in de rol van projectontwikkelaar. Zonder bedrijfsopvolger en met een verouderde manege was het ontwikkelen van een woningproject voor Arjen een mooi pensioenplan.

Werkbezoek VVD bij bouwplaats 16 woningen in Dwingeloo

Onbekend terrein

De manegehouder die naar eigen zeggen ‘geen verstand van ondernemen heeft’ begaf zich in de afgelopen tien jaren figuurlijk op onbekend terrein. ‘Je doet zoiets voor het eerst, dan loop je tegen allerlei zaken aan waar je geen verstand van hebt. Van bestemmingsplanwijziging en flora- en fauna onderzoek tot het uitzoeken van badkamertegels.’

Tien jaar

Het traject duurt inmiddels tien jaar, maar dat heeft Arjen nooit ontmoedigd. Uitkijkend over de moddervlakte: ‘Zo’n project heeft die tijd blijkbaar gewoon nodig. En wij hadden ook tijd nodig duidelijk in beeld te krijgen wat de beste oplossing is.’ 

Werkbezoek VVD bij bouwplaats 16 woningen in Dwingeloo
vlnr: Renate Masselink, Hilbert Snel, Willemien Meeuwissen, Johan Moes, Kees Vianen, Arjen Vos, Jeroen Vos en Roel Vedder.

Toch zou een dergelijke ontwikkeling sneller moeten kunnen, zeker in deze tijd van schaarste op de woningmarkt. Dat vinden ook de VVD-fractieleden die aandachtig luisteren naar de ervaringen van Arjen en Jeroen in dit ontwikkeltraject.

Denken in mogelijkheden

Willemien: ‘Wij gaan graag met initiatiefnemers als Arjen en Jeroen in gesprek om te horen waar ze in het traject tegenaan zijn gelopen, om er lering uit te trekken. Wij kunnen de politiek en de gedeputeerde vervolgens aanspreken op onduidelijke of onlogische regelgeving of stroperigheid.’

Renate: ‘Het zou bijvoorbeeld helpen als de regels en afspraken in de omgevingswet positiever worden ingestoken. Wil je bouwen? Ja dat kan, als je voldoet aan… in plaats van aangeven wat allemaal niet mag. We moeten gaan denken in mogelijkheden.’

Een actievere rol

Om de ontwikkeltijd van projecten te verkorten wordt al gekeken naar het verhogen van de beschikbare capaciteit aan ambtenaren. Dit blijkt niet eenvoudig: er is weinig aanbod van arbeidskrachten. Een groot zorgpunt.

Ook een conclusie die de fractieleden trekken uit het verhaal van Arjen en Jeroen is dat de gemeente een actievere rol kan spelen in het ondersteunen van nieuwe particuliere initiatieven. Renate: ‘We kunnen met de ervaringen die er inmiddels zijn bijvoorbeeld een soort kookboek realiseren welke stappen te ondernemen. Je hoeft het wiel niet nog een keer hoeven uitvinden.’

‘Dat zou ons zeker geholpen hebben, concludeert Arjen.’

16 mooie woningen in Dwingeloo

Binnenkort gaat de bouw van ‘Erfplan Heuvelenbrink’ van start. Arjen blijft met zijn vrouw wonen in de oude boerderij. Na jaren naast de paarden in zijn stal gewoond te hebben, maken ze straks zelf ook deel uit van dit nieuwe woonerf. ‘We ontwikkelen iets moois voor Dwingeloo én voor onszelf,’ besluit Arjen.   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd