de Drentse vlaggenhijsers

Trotse Drentse Vlaggenhijsers uit Westerveld

Waar hangt de Drentse vlag? Hoelang hangen ze er al? En waarom uiten mensen zich door middel van een vlag? Dat is de vraag die Vera Vos, Okki Poortvliet en Hans van der Werf zichzelf stelden. De drie jonge Drentse cultuurmakers besloten een project over Drenthe en de Drent te gaan doen: De Drentse Vlaggenhijsers. Ze speuren hiervoor de hele provincie af op zoek naar de Drentse vlag, symbool van Drentse trots. Van de verhalen achter de vlag maken ze een documentaire en een theaterstuk.

Drie jonge cultuurmakers zijn social designer Vera Vos (23) uit De Wijk, documentairemaakster Okki Poortvliet (23) uit Odoorn en singersongwriter/theaterdocent Hans van der Werf (24) uit Borger/Echten. ‘Onze roots liggen hier en de liefde voor Drenthe blijft er altijd inzitten. Daarom leek het ons mooi om als jonge cultuurmakers een project over Drenthe en de Drent te gaan doen.’ 

Drentse verhalen

De drie zijn op zoek naar de verhalen van de Drentse vlaggenhijsers. Wie zijn de mensen die de Drentse vlag hijsen? Welke (levens)verhalen schuilen er achter de Drentse vlaggenhijsers? Waarom hijsen ze de Drentse vlag? Trots? Verbondenheid? Hoe zien ze Drenthe en Drenten? En hoe zien ze de toekomst van Drenthe? De (levens)verhalen van de Drentse vlaggenhijsers worden door de makers op een artistieke wijze vertaald naar een documentaire en een theater/muziekstuk die ze in september op verschillende locaties gaan opvoeren.

Ontmoet Drentse Vlaggenhijsers uit Westerveld

Vooruitlopend op de documentaire en het theater/muziekstuk publiceren de makers al korte verhalen van de vlaggenhijsers die ze al bezocht hebben. Drie verhalen van vlaggenhijsers uit Westerveld lees je hier.

★ ★ ★

Emmie Greveling uit Dwingeloo runt in haar boerderij een B&B. Haar man groeide op deze plek op en Emmie zelf een paar straten verderop in Lhee, waardoor zij en haar man veel binding hebben met deze plek en met Drenthe. ‘Hier ligt onze geschiedenis en we hebben hier fijne herinneringen. Daarom voelen we ons erg verbonden met deze plek. We wilden jaren terug graag een Drentse vlag, omdat we dus trots zijn op onze afkomst. Vroeger waren er nog niet zoveel Drentse vlaggen te koop als nu op internet en daarom had een buurvrouw (van toen 73 jaar) speciaal een vlag voor ons genaaid! De sterren, het kasteeltje, alles naaide ze op een witte lap. Dit is precies wat voor ons Drenthe is, het naoberschap.’

Vlaggenhijser Emmie Greveling
Vlaggenhijser Laurens Smit

★ ★ ★

Laurens Smit uit Havelte heeft een Drentse vlag hangen met een boerenzakdoek, omdat hij ook zijn trots wil laten blijken voor de Drentse boeren. Geen negatief teken door een vlag op de kop te hangen, maar juist een teken van trots. Hij is sowieso trots op Drenthe en de mensen die hier wonen, want volgens hem zijn de mensen hier gewoon wat gemoedelijker. Laurens is opgegroeid in Drenthe met de Drentse taal. Wanneer zijn broer weer thuis is uit het buitenland, schakelen de mannen meteen weer over naar het Drents.
Met zijn kinderen spreekt hij geen Drents, maar vindt het wel jammer dat de kinderen van tegenwoordig de streektaal niet meer leren. Het liefst zou hij het Drents als taal (net als de Friezen) in het onderwijs terugzien. Zijn dochter en vriendin vinden Drenthe wel een fijne plek om te wonen en totaal niet saai, maar verder weten ze eigenlijk ook niet echt veel over Drenthe.

★ ★ ★ 

Bart Kiers uit Dwingeloo is een echte Drent en zijn hart ligt in Ruinen waar hij is geboren en getogen. Hoewel hij tegenwoordig in Dwingeloo woont, is hij vlaggenist van de Runer toren. Een aantal keer per jaar klautert hij naar boven om een bepaalde vlag op te hangen voor die dag. 
Vanuit boven in de toren wijst hij zijn geboortehuis aan, dat vlak naast de Runer toren staat. Deze plek betekent veel voor hem, omdat zijn hele jeugd en geschiedenis zich rondom de toren heeft afgespeeld. Later verhuisde hij naar een huisje aan de Brink, ook met zicht op de Runer toren. Bart houdt van de streektaal en schrijft o.a. eigen liedjes in streektaal. Vanuit zijn liefde voor Ruinen en de Runer toren, schreef Bart ook een lied over de Runer toren. 

Vlaggenhijser Bart Kiers

Filmpjes en foto’s van andere Drentse Vlaggenhijsers vind je op Facebook en Instagram.

Vijf Drentse gemeenten

De Drentse Vlaggenhijsers is een project over de Drentse cultuur, de omgeving, verbondenheid (of niet), identiteit, taal, regionalisme en de gewone man. Vijf gemeenten zijn bij het project aangesloten. Naast gemeente Westerveld zijn dit gemeente De Wolden, Emmen, Coevorden en Midden-Drenthe.

Oproep

Wappert er bij jou een Drentse vlag? Dan komen de cultuurmakers graag in contact met jou. Van een Drent waarvan de gehele geschiedenis in Drenthe ligt tot aan mensen die vanuit het buitenland hier zijn komen wonen en zich mengen in de Drentse cultuur. Of wellicht woon je wel aan de andere kant van de wereld, maar laat je daar toch de Drentse vlag wapperen? Meld je aan en wie weet staan de cultuurmakers binnenkort jouw vlag te bewonderen. Mail naar dedrentsevlaggenhijsers@gmail.com.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

error: Deze inhoud is beschermd