Vrouw met Redbull

Traumaverwerking tussen de paarden

Psycholoog Mike van As uit Havelte en paardencoach Marjolijn van Dieren starten in januari 2022 een uniek, therapeutisch programma. Samen helpen zij mensen met PTSS met hun traumaverwerking en de bijbehorende gedragspatronen. Dit doen zij door EMDR, gesprekstherapie en mindfulness te combineren met paardencoaching. Deelnemers die elders uitbehandeld zijn of steeds weer in hun oude gedrag en patronen terugvallen, vertellen dat het werken met paarden een turningpoint in hun leven is.

Het programma, Loslaten genaamd, is ontstaan uit Marjolijns werk met veteranen van het politie en leger. Zij zag na behandeling diepe verandering bij deze mensen ontstaan. Door de samenwerking met Mike kunnen deze mensen met PTSS nu nog beter geholpen worden. Mike neemt daarvoor zijn jarenlange ervaring als therapeut en GZ-psycholoog mee buiten de muren van zijn praktijk.

In weer en wind

De deelnemers komen samen in een paardenbak, middenin de natuur en in weer en wind. Hier gaan zij in een kleine groep gedurende zestien maanden aan de slag. In deze zestien maanden ondergaan ze een reeks therapeutische sessies en werken ze met de kudde paarden.

Ik ben dezelfde niet meer

De zachte neus van een paard, zijn warme adem en geurige vacht, de wind langs je gezicht, met je voeten in het zand. Maar ook het ritselen van bladeren, het kruidige van de natuur, vlekken zonlicht op het bospad. Weten dat er een luisterend oor is. Voor mensen met een vastzittende trauma’s en lastige herinneringen die al zoveel hebben geprobeerd maar steeds weer blokkeren in gesprekken. Mensen die niet meer bij hun herinnering kunnen komen tijdens de psychotherapie omdat het zo’n pijnlijk is om eraan terug te denken.

Juist deze diepe zintuigelijke prikkels raken geest en lichaam op een wezenlijk niveau. Waardoor ze verdriet, angst, eenzaamheid, schaamte of schuld langzaam weer durven aan te raken. Eerst kort en voorzichtig. Dan mag het proces van verwerken eindelijk gaan beginnen. Dan begint het aankijken van angst, woede en verdriet waarna het losgelaten kan worden.

Agent doet traumaverwerking met Redbull en Start

Stap voor stap

Stap voor stap en anderhalf jaar lang trekt een kleine groep mensen samen op. Lang genoeg om veilig in elkaars beschutting weer te durven gaan voelen. Toegroeien naar een nieuw houvast. Om angstige dromen, herbelevingen, wisselende stemmingen, snel geïrriteerd en erg waakzaam zijn waar te nemen en te erkennen. Stoppen met vermijden van het herinneren, maar de herinneringen toelaten. Beide voeten in het zand, tijdens een wandeling of een EMDR-sessie. Samen met twee betrokken en ervaren begeleiders, speciaal getrainde paarden, de natuur en groepsgenoten.

Behandelingstraject ‘Loslaten’

Dat is wat het behandelingstraject ‘Loslaten’ haar cliënten biedt. Een grote rijkdom aan therapeutische vormen, opstellingen, met de steun van de groep, paarden en de taal van de natuur. Dat zijn de elementen waarmee GZ psycholoog Mike van As en paardencoach Marjolijn van Dieren werken. Vanuit hun ervaring met therapie in de GGZ en begeleiding van veteranen. Waarmee ze vooral aansluiten bij wat de deelnemers al aan kunnen en waar ze zelf naar toe willen.

Traumaverwerking vrouw met Redbull

Verouderde patronen loslaten

Het programma ‘Loslaten’ is zo geworden tot een unieke combinatie van met EMDR, cognitieve gedragstherapie, schematherapie, mindfulness samen met maandelijks een dag werken met paarden. In een kleine groep samen buiten in de natuur. Op deze wijze 18 maanden met elkaar werken om ‘verouderde patronen’ die zo vertrouwd zijn, los te laten, zodat er ruimte komt om weer te gaan leven. Om weer te kunnen genieten van de kleine alledaagse dingen. En niet te blijven hangen in ontkenning, niet durven praten, jezelf verdoven, vermijden of maar blijven piekeren vol ongeloof over wat er is gebeurd.

Met het samenspel van ervaren, beleven en praten ontstaat er weer waardering voor het leven. Maar ook verdiepen relaties zich weer en ervaren deelnemers steeds meer hun unieke persoonlijke kracht. Het besef groeit weer van wat men wil doen in het leven.

Met deze innovatieve combinatie van effectieve therapie en coaching, individueel en groepsgewijs, praten en ervaren, is een belangrijke stap gezet in de behandeling van vastzittende trauma’s.

Traumaverwerking man met Jasper

Kennismaken

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan naar een van de kennismakingsochtenden op donderdagochtend 23 december 2021 en 6 januari 2022. Via de website www.vandierencoaching.nl kun je je daarvoor opgeven. Hier is ook verdere informatie over Loslaten te vinden. Ook kun je contact opnemen met Marjolijn van Dieren, tel: 06-19649931 of Mike van As, info@educareonline.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd