Open Monumentendag

Open Monumentendagen

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 en zondag 11 september openen ruim drieduizend Nederlandse monumenten gratis hun deuren voor publiek. In Westerveld zijn dit jaar weer meerdere monumenten eenmalig te bezichtigen.

Op zondag 11 september is er vanaf 14.00 uur een korte inleidende lezing in de Heilige Andreaskerk over de historie en Maatschappij van Weldadigheid in Zorgvlied. Aansluitend wandel je samen met een gids door en rond het dorpje Zorgvlied en haar bijzondere monumenten, zoals de houten kabel Objadja, het ‘Amsterdamse Huis’, de unieke katholieke begraafplaats en het bankje van de bekende Amerikaanse dierenarts Doctor Pol (wiens geboortegrond in de omgeving van Zorgvlied ligt).

  • Ook de Haveltermolen en Korenmolen De Vlijt in Oldendiever laten zaterdag bij voldoende wind de wieken draaien voor bezoek.
  • De Dwingeloo Radiotelescoop is tijdens Open Monumentendag zondag 11 september geopend. Je moet je wel vooraf online aanmelden voor een rondleiding.
  • In Diever is op zaterdag het Schultehuis te bezichtigen. Het hierin gevestigde OERmuseum is deze dag gratis toegankelijk.
  • Het monumentale Armenwerkhuis in Diever is nu een hotel. Het monument is op beide dagen te bezoeken. Ook een rijksmonument is Hotel Wesseling in Dwingeloo. Als is dit pand altijd een hotel geweest: het is het oudste familiehotel van Drenthe en zelfs het op één na oudste familiebedrijf in Nederland.
  • In Dwingeloo kun je op beide dagen een van de Franse Huizen van binnen bekijken. Deze panden zijn omstreeks 1690 gebouwd ten behoeve van huisvesting van gevluchte Hugenoten uit Frankrijk. Het huis op nummer 6 kun je bezichtigen.
  • Ook geopend tijdens Open Monumentendagen, maar al volledig volgeboekt: havezate Oldengaerde in Dwingeloo.

Lees ook deze verhalen op onze site over monumenten in Westerveld:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd