Blog Marit oktober

Nostalgische toekomstdromen – Blog Marit

Mindfulness, yoga, meditatie, forest bathing, internet fasting; allemaal manieren om meer in het “nu” te zijn, contact te maken met onszelf en de natuur. Er is geen tijd geweest waarin het zo populair was als dat het nu is. Er is een enorme behoefte om meer in contact te komen met onszelf en het nu. We kennen allemaal wel iemand met een (dreigende) burn-out, als we het zelf al niet zijn.

In de huidige maatschappij staan we continue “aan”, het thuiswerken en sociale isolement tijdens de coronapandemie heeft daar nog een flinke schep bovenop gedaan. We zijn continue bezig met wat er in de wereld gebeurt, het laatste nieuws en of er nog nieuwe berichten binnen zijn gekomen. Niet gek dus dat we zoeken naar manieren om hier mee om te gaan.

Wat mij opvalt is dat deze sterk gericht zijn op het “nu” en “in het moment zijn”. Soms voelt het alsof we helemaal niet bezig mogen zijn met het verleden of met de toekomst. Het verleden is geweest, dat kan je niet veranderen, dus accepteer het maar, “het is wat het is” en de toekomst kan je toch niet voorspellen dus “geniet nou maar”.

En wat is er mooier dan dromen over de toekomst? Waar je heen wilt, hoe je wilt wonen, welk werk je zou willen doen, mooie reizen, hoe mooi de tuin straks gaat zijn… Wat kan ik daarvan genieten. Ben ik dan in het “nu”? Of ben ik dan te veel bezig met de toekomst?

Waar het in mijn beleving over gaat is dat er een balans is, tussen toen, nu en straks. Waar we dan ook mogen zijn met onze gedachten, houd de balans. Soms is het nodig om juist even naar het verleden te gaan, te zien en te voelen wat is geweest en er misschien niet meer is. En op andere momenten juist om te dromen over die toekomst, doelen te stellen en te zien wat ons nog te wachten staat.

Het “nu” wordt gekleurd door onze ervaringen, herinneringen en verliezen uit het verleden, maar ook door onze toekomstdromen en verwachtingen. Zonder acceptatie van dat wat is geweest en wat nog gaat komen we niet verder. Dat betekent niet dat we alles maar moeten nemen zoals het komt, want we kunnen leren van onze ervaringen, herinneringen nemen we mee naar de toekomst en onze dromen en verwachtingen bepalen onze acties nu.

Dus geniet, voel en beleef! Of dat nou in het verleden, heden of toekomst is. Houd vast wat je bij je wilt houden, laat los wat verzwaart en blijf in balans. Durf stil te staan bij dat wat erom vraagt en te rennen naar dat wat ertoe doet. En wanneer je dan tussendoor kunt drentelen, huppelen en genieten, heb je het verdomd goed voor elkaar.

Marit van der Wulp - toekomstdromen
Marit van der Wulp
Marit van der Wulp is rouw- en verliesbegeleider. Vanuit haar eigen praktijk Spring Begeleiding begeleidt zij mensen die hulp zoeken bij het verweven van verlieservaringen en rouw. Naast individuele begeleiding organiseert zij lotgenotengroepen, geeft zij trainingen bij bedrijven en organisaties en is zij stervensbegeleider. Ze werkt graag in en met de natuur, is gek op haar man en twee honden en werkt vanuit de overtuiging dat ieder mens recht heeft op zijn/haar eigen ruimte en aandacht.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd