CORONA 1 van Ellen de Jongh

Kunstexpositie: CORONA 1 van Ellen de Jongh

COVID 1 van Ellen de Jongh

Dit werk genaamd CORONA 1 van beeldend kunstenaar Ellen de Jongh uit Vledder is het eerste schilderij van de serie over de Covid-19 pandemie. Het doek roept geen vrolijke stemming op, maar heeft iets dreigends en onduidelijks, niet wetend wat er gaat gebeuren. Hier en daar een klein helder kleurtje wat een sprankje hoop weergeeft op een beter vooruitzicht.

Het volgende doek, waar zij al mee bezig is, is iets doorzichtiger, geeft wat meer inzicht in onze huidige situatie en is wat hoopvoller. Het kleurgebruik is helderder maar nog niet uitbundig. Zo hoopt zij in de komende maanden nog enkele doeken te schilderen en te eindigen met een groot werk met een overdaad aan vrolijke, positieve indrukken als een overwinning op Covid-19.

Inspiratie

Ellen: ‘Ik laat mij voor mijn werk inspireren door emoties in de natuur, door landschappen die ik bezocht in Amerika, w.o. de Grand Canyons, de Red Rocks in Sedona en Calderas in Lanzarote, allemaal abstract weergegeven. Soms zijn het ook de menselijke gevoelens, ontstaan door emotionele situaties in het leven, te herkennen in mijn naakten en recentelijk de serie schilderijen over de Covid-19, de pandemie die ons zoveel stress bezorgt, soms verdrietig maakt en tot nadenken stemt.’

Ellen de Jongh Galerie De Eshoeve Vledder

Indringend beeld van natuur en emoties

Ondanks het feit dat de schilderijen van Ellen geen vrolijk onderwerp weergeven, zijn haar schilderijen toch heel spannend om te bekijken en de gevoelens te ervaren die zij tracht weer te geven. Zo maakte ze vorig jaar een schilderij naar aanleiding van de aanslag bij Bataclan in Parijs, dat door veel mensen bekeken is.

Ellen: ‘Mijn werken zijn geen ‘leuke plaatjes’ voor boven de bank maar willen de aandachtige beschouwer een indringend beeld geven van de natuur en emoties onder de noemer: PASSION FOR NATURE. Sommige schilderijen zijn meer dan 20 jaar geleden aan kunstliefhebbers verkocht en hebben na drie verhuizingen nog steeds een prominente plaats in hun interieur.’

Over kunstenares Ellen de Jongh

Ellen de Jongh is geboren in Den Haag (1946) en bracht haar jeugd door in Curacao, Amerika en Denemarken. Door de werkzaamheden van haar vader reisde zij naar vele landen en bezocht zo o.a. Cuba, Costa Rica, Venuzuela, Canada, Marokko, Tunesie, Egypte, Thailand en Mexico.

Ze volgde na de middelbare school een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten in Den Haag. (1964-1968). Daar kreeg zij o.a. les van De Koning, Van Spronsen, Oxenaar en Jacometti. Daarna gaf zij 6 jaar tekenles, kunst- en kostuum- geschiedenis in Amsterdam.

Ellen werkte 15 jaar als illustratrice voor V&D, verschillende reclamebureaus en confectiebedrijven in Amsterdam en Alkmaar. Ze kreeg vele opdrachten voor portretten en maakte suggestieve naakten. Verder gaf zij teken- en schilderworkshops in Hilversum en was vier jaar intermediair op de Mode Academie Charles Montagne in Amsterdam.

Vanaf 1989 is Ellen fulltime actief als beeldend kunstenaar. Ze woont en werkt sinds 1997 in Drenthe en heeft daar haar eigen galerie De Eshoeve. Aanvankelijk schilderde Ellen figuratief, een gevolg van haar opleiding, maar onder invloed van haar vele reizen en het vrije leven in Drenthe kreeg heeft haar manier van schilderen een lyrisch abstract karakter. Haar doeken, ontstaan na bezoeken aan de Canyons in Amerika, de kraters in Lanzarote en de hoge Atlas in Marokko, getuigen daar van.

Ook de huidige, situatie in de wereld, heeft haar werk beïnvloed. De grote, veelkleurige en soms emotionele doeken hebben een sterke structuur en een hoge belevingswaarde. Vanaf 2004 exposeerde zij haar schilderijen in Sedona (Arizona), Uelsen en Solingen (Duitsland) en in Nederland op veel exposities zoals de Holland Art Fair, Open Art Fair en diverse kunstevents.

Galerie De Eshoeve

Na 24 jaar Uffelte als woon- en werklocatie te hebben gehad, nam Ellen begin 2020 haar nieuwe atelier in Vledder in gebruik. Bij interesse voor een schilderij of schilderlessen kun je contact opnemen met Ellen, tel. 0521 351050 of 06 42322282. Mailen kan ook: de.eshoeve@live.nl.

Galerie De Eshoeve
Vledder
tel. 0521 351050 of 06 42322282
de.eshoeve@live.nl

Expositie inWesterveld

Het kunstwerk CORONA 1 van Ellen de Jongh uit Vledder is het eerste kunstwerk van de online kunstexpositie op InWesterveld magazine online. De komende maanden licht InWesterveld online in deze online kunstexpositie diverse kunstwerken uit van kunstenaars in Westerveld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd