Oekraine

Hulp aan Oekraïne

Via de media krijgen wij dagelijks het heftige nieuws binnen over de situatie in Oekraïne. Door de oorlog zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Een beperkt deel is doorgereisd, waaronder naar Nederland. Ook in Drenthe zijn vluchtelingen aangekomen.

Heb je vragen? Op de website van Veiligheidsregio Drenthe is veel informatie te vinden.

Gemeente Westerveld heeft ook een speciale webpagina met informatie over Oekraïne.

Ook op de landelijke site van de Rijksoverheid vind je veel informatie.

Oekraine

Wil je iets doen?

Ook in onze gemeente zijn al vele initiatieven opgestart om de mensen uit Oekraïne te helpen. Via verschillende organisaties kun je de mensen uit Oekraïne steunen. Vanuit gemeente Westerveld coördineert Renate Dolstra de ‘Hulp aan Oekraïne’ in samenwerking met Gerrit Welle als voorzitter van het Dorpenoverleg Westerveld. Alle actuele informatie wordt gepubliceerd op de gemeentewebsite. Zo vind je daar ook een overzicht van lokale initiatieven.

Opvang bieden

Wil je ook een opvangplek beschikbaar stellen? Dan kun je het aanmeldformulier op de site van Takecarebnb invullen. Iemand in huis nemen, vraagt veel van mensen. Denk dus goed na of je iemand voor langere tijd onderdak kunt verlenen. Voor tips kun je ook terecht bij Takecarebnb.

Particulieren die Oekraïners opvangen kunnen kleding, maandverband en toiletartikelen ophalen in de kledingwinkel van Kledingbank Westerveld.

Voor de vluchtelingen die in Westerveld zijn ondergebracht is in samenwerking met alle kerken van Westerveld een ontmoetingsplek gecreëerd in de Kruiskerk in Diever. Vluchtelingen kunnen elkaar daar ontmoeten, hun eigen taal spreken en geholpen worden bij diverse hulpvragen. Bekijk het weekprogramma in het Oekraïens.

Hulplijnen Rode Kruis voor mensen uit Oekraïne

Het Rode Kruis heeft hulplijnen geopend voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne én iedereen die hen wil helpen.

Vluchtelingen kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis: 06 48 15 80 53.
Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal. Meer informatie (ook in het Oekraïens en Russisch)

Ook is er een Nederlandstalige informatielijn voor mensen die hulp willen bieden: 070 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur).

Helpline for Ukrainian Refugees

The Dutch help organisation The Red Cross (in Dutch: Het Rode Kruis) has opened a helpline for Ukrainian Refugees. Ukrainian refugees can send a (voice) message via WhatsApp +31 6 48 15 80 53. Refugees can contact the Red Cross on Whatsapp and ask their questions in Ukrainian, Russian or English. They will be contacted as soon as possible by a volunteer in the desired language. More information (also in Ukrainian and Russian)

Hulp aanbieden

De inzet van vrijwilligers is hard nodig om vluchtelingen te helpen hun weg te vinden in Nederland. Daarnaast is er behoefte aan diverse goederen en spullen.

Welzijn MensenWerk verbindt hulpvragen en vrijwilligers met elkaar op de website Westerveldvoorelkaar. Je kunt daar ook je hulpaanbod plaatsen. Plaats je hulpaanbod op Westerveldvoorelkaar in de categorie ‘Vluchtelingen’ zodat hulporganisaties je hulp kunnen vragen wanneer dat het hardst nodig is.

Meer informatie:

Giro 555

Via Giro 555 kun je met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd