Blog Marit Herfst

Herfst – Blog Marit

Herfst is het seizoen van loslaten en terug naar binnen keren. Geen enkel seizoen is zo symbolisch voor het einde en het begin van nieuw leven. Waar bladeren vallen, worden ook de vruchten warm toegedekt voor nieuw leven in het voorjaar. De prachtige kleuren van het blad dat langzaam uitdroogt, alle dieren die druk bezig zijn met de voorbereidingen voor de winter, de herfst is een prachtig seizoen.

De temperaturen worden lager, de dagen worden korter en we keren letterlijk terug naar binnen. Kaarsen aan, dekentje op de bank en een goed glas wijn. Ook figuurlijk kunnen we terug naar binnen keren. Reflecteren op het afgelopen jaar, terug naar jezelf. Wat is er gebeurd, wat er is veranderd en wat heeft dit met jou gedaan?

Dit jaar is een extra bijzonder jaar; een jaar vol onzekerheden, beperkingen, angsten. Velen van ons hebben dit jaar een verlies meegemaakt; overlijden, ziekte, scheiding, verlies van banen. En in vele van deze gevallen is het niet of in mindere mate mogelijk geweest om afscheid te kunnen nemen. En juist dat afscheid is zo belangrijk om te kunnen rouwen. Het afscheid is de start van de rouw, het begin van het nieuwe leven, inclusief het gemis.

‘Rouwen is niet loslaten, maar anders leren vasthouden’.

Manu Keirse

Net als de seizoenen, kent rouw geen einde. Het gaat over in elkaar en blijft zich herhalen. Rouw verwerk je niet, dit verweef je in je leven. De Vlaamse rouwexpert Manu Keirse verwoordt dit zeer mooi: ‘Rouwen is niet loslaten, maar anders leren vasthouden’. Waar rouw in het begin hard, rauw, koud en eenzaam kan zijn, zal dit in de loop van de tijd milder worden. Maar het gaat niet weg, het stopt niet. En dat is lastig te accepteren; we willen geen pijn, geen verdriet.

Het ‘anders leren vasthouden’ is een proces en is hard werken. Neem de tijd om stil te staan bij het verlies, keer terug naar binnen om te voelen en geef aandacht aan dat wat er is. Het mag er zijn en het is goed. De confrontatie kan beangstigend zijn, zoek steun bij anderen. Want juist is deze tijden is het belangrijk om in contact te blijven, te delen en te steunen. Wanneer we de herfst omarmen en dat wat ons dierbaar is warm toedekken, zal nieuw leven kunnen ontstaan.

Marit van der Wulp Spring Begeleiding
Marit van der Wulp
Marit van der Wulp is rouw- en verliesbegeleider. Vanuit haar eigen praktijk Spring Begeleiding begeleidt zij mensen die hulp zoeken bij het verweven van verlieservaringen en rouw. Naast individuele begeleiding organiseert zij lotgenotengroepen, geeft zij trainingen bij bedrijven en organisaties en is zij stervensbegeleider. Ze werkt graag in en met de natuur, is gek op haar man en twee honden en werkt vanuit de overtuiging dat ieder mens recht heeft op zijn/haar eigen ruimte en aandacht.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd