Karin van Iterson

Geldproblemen? Trek tijdig aan de bel

Mensen met geldproblemen wachten vaak lang voordat ze aan de bel trekken. In die tijd wordt hun schuld steeds hoger. Terwijl advies en ondersteuning er wel zijn en een groot verschil kunnen maken. Karin van Iterson uit Westerveld leefde lange tijd met geldproblemen. Tot ze hulp zocht. Nu ondersteunt ze anderen om hun schulden aan te pakken.  

‘Ik had een goed betaalde baan. Toen ik deze verloor kwam ik in de bijstand terecht. Ik schaamde me, het voelde als falen. In de jaren liepen de schulden op, ik maakte mijn post niet meer open en ik was bang voor deurwaarders aan de deur. Ik sloot mijzelf heel erg af, ik leefde in mijn schulp, kwam bijvoorbeeld vaak met smoesjes om niet mee uit eten te hoeven met vrienden. Die waren ook niet altijd op de hoogte.’

De eerste stap: hulp zoeken

Na jarenlang ploeteren en het hoofd boven water proberen te houden besloot Karin hulp te zoeken. ‘Eerst wist ik niet waar ik moest zijn. Uiteindelijk ben ik bij de schuldhulpverlening van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) terecht gekomen. Die eerste stap zetten vond ik erg moeilijk. Toen er eindelijk iemand was die samen met mij mijn financiële plaatje in kaart bracht, gaf mij dat een heel rustig gevoel.’

Schuldsanering: een heftige tijd

Vier en een half jaar doorliep Karin de regeling Wettelijke Sanering Natuurlijke Personen (WNSP) waarbij ze wekelijks geld kreeg waarvan ze moest leven. De rest werd voor haar geregeld. ‘Een heftige en moeilijke tijd was dat. Ik schaamde me, ook hiervoor. Ik moest leren leven van 60 euro in de week. Ik hield het stil. Maar toen ik eenmaal in de schuldsanering zat, kwam ik de schaamte voorbij. Ik besefte dat het iedereen kan overkomen. En ik ben de situatie gaan accepteren en wilde graag door met leven. In deze periode werd ik door meerdere mensen begeleid, van bewindvoerder tot schuldhulpverlener. Zij hebben me allemaal enorm geholpen. Én ik kwam uit de financiële problemen.’

Mensen in dezelfde situatie helpen

Karin merkte dat, net als zijzelf toen, veel mensen niet weten welke instanties ze kunnen benaderen als ze geldproblemen hebben. Toen ze zelf uit de geldproblemen was besloot ze iets te doen om mensen die in eenzelfde situatie zitten te helpen. Zo is ze ambassadeur van de landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’. Op de website www.komuitjeschuld.nl staat het verhaal van Karin en van andere mensen die uit de schulden zijn gekomen. Lees ook een terugblik.

Karin op de poster van de campagne Kom uit je schuld.

Ervaringswerker Armoede en Schulden

Ook volgde Karin een mbo-opleiding en sinds 1 oktober 2020 werkt ze als ervaringswerker Armoede en Schulden bij de gemeente Westerveld. ‘Vanuit mijn eigen ervaring kan ik mij goed inleven in mensen die te maken hebben met armoede en schulden. In deze baan help ik mensen met het aanvragen van schuldhulpverlening, het verkrijgen van bijvoorbeeld huurtoeslag, zorgtoeslag en het invullen van papierwerk.’

‘Mensen vinden het heel fijn om te praten. Als ervaringswerker weet ik uit eigen ervaring wat schulden en armoede echt met je doen. Ik herken het; ik spreek de taal. Andersom herkent die ander zich in mij. Daar zit de kracht, zo bereiken we elkaar, maken we echt contact. Ik bied graag een luisterend oor. En daarna zeg ik ook: Kom, we gaan het oplossen. We gaan stappen zetten. Vervolgens breng ik de inwoner in contact met medewerkers van de gemeente of andere instanties.’

Kom uit je schuld

‘Armoede of het krijgen van schulden, kan echt iedereen overkomen. Kom je in zo’n situatie terecht? Dan is mijn advies; trek op tijd aan de bel. Dat is iets wat ik heel moeilijk vond, maar door contact met de juiste instanties ben ik wél uit de financiële problemen gekomen. Heb je vragen? Bel 14 0521 of stuur een e-mail naar info@gemeentewesterveld.nl en vraag naar mij! Ik sta voor je klaar en geef graag advies.’

Meer informatie over Hulp bij geldproblemen vind je op de site van de gemeente Westerveld of in onderstaande informatiefolders.

Folder Wijzer met je geld in Westerveld (Gemeente Westerveld)
Informatiepagina Wijzer met je geld in Westerveld

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd